Használt autó kisokos


A Fejér Megyei Békéltető Testület előtt egyre nagyobb számban fordulnak elő használt gépjárművekkel kapcsolatos ügyek. Figyelmükbe ajánljuk a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének alábbi összeállítását a témában:

A használt autó speciális termék. Épp ezért el kell felejteni az odamegyek, megnézem, megveszem típusú vásárlásokat. Panaszos ügyfeleink 99%-a azok közül kerül ki, akik az alábbi egyszerű lépéseket nem tudják, vagy nem akarják megtenni a vásárlás előtt. A tipikus vásárló először a kilométeróra állást nézi meg. Ez legfeljebb egy tájékozódási pont lehet, hiszen a piacon ma is rengeteg a „tekert” órájú autó. Kevésbé ismert, de legalább ennyire fontos, hogy pontosan ki a tényleges tulajdonos? Furcsa, hisz ez sokszor fel sem merül az utolsó pillanatig. A magunkkal vitt szaki is többnyire a pedálokat, a váltót, az üléshuzatot és nívópálcát tanulmányozza összehúzott szemöldökkel. Ez ma már nem elég. Íme tanácsaink, olvasd el, értelmezd, mert a legjobb vételből is rémálom lehet, ha nem vagy észnél!

1) Nézzük meg, hogy ki az autó tényleges tulajdonosa. Attól, hogy egy kereskedés udvarán áll, még nem biztos, hogy a kereskedő nevén van. Sokan csak a papírok kitöltésekor szembesülnek a ténnyel: az autó egy ismeretlen magánszemélyé, esetleg egy másik cég nevén van. Miért fontos ez? Magánszemély tulajdonos esetén elfelejthetjük a fogyasztóvédelmet, (nem kereskedő) céges tulajdonos esetén pedig nagy baj lehet belőle, ha a cég felszámolás, végrehajtás alatt áll. Céges eladó esetén feltétlenül nézzünk utána a vállalkozásnak az ingyenes ecegjegyzek.hu oldalon.

2) Komoly vételi szándék esetén átvizsgálás a fogyasztó által kiválasztott szervizben, a fogyasztó költségére. Nem élünk a Holdon, tudjuk, hogy sok kereskedő ezt élből elutasítja. De őszintén tegyük fel a kérdést: akarunk olyan autót venni, amelynek az esetleg milliós tételre rúgó rejtett hibáit esélyünk sincs kideríteni a vásárlás előtt? Akarunk mi egy ennyire inkorrekt kereskedővel szerződést kötni?

3) Gépjármű lekérdező. Külföldről behozott autóknál sajnos nem erős ütőkártya, de hazai előéletű verdáknál sokat segíthet (megnyugtathat vagy épp eltántoríthat a vásárlástól) a gépjármű lekérdező. Ez az oldal pár száz forintért a hivatalos adatbázis alapján megmutatja az autó előéletét, rögzített kilométeróra állásait, és még pár adatot. KÖTELEZŐ kör a vásárlás előtt. Akit érdekel, milyen hasznos lehet a lekérdezés, az feltétlenül olvassa el ezt a cikket: https://totalcar.hu/…/aaa-ugy_elokerult_a_tekert_focus_els…/

3+1) Ráadás: légy tisztában a jogaiddal! Használtautó vásárlás esetén (ha a kereskedő az eladó, és fogyasztó a vevő) törvény alapján 1 év szavatosság érvényes. Ennyi időnk van az esetleges rejtett hibák miatt (amit kellő gondosság ellenére sem vehettünk észre a vásárláskor) panasszal élni. Ennek az 1 évnek az első 6 hónapjában fordított a bizonyítás! Ez azt jeleni, hogy az ELSŐ HAT HÓNAPBAN A JÓTÁLLÁSHOZ HASONLÓ A JOGI HELYZET. A kereskedő hiba estén csak akkor mentesülhet a javítás/csere/vételár visszafizetés kötelezettsége alól, ha független szakvéleménnyel kimenti magát, tehát kétséget kizáróan igazolni tudja, hogy a hiba nem volt meg a vásárláskor, illetve azt a fogyasztó rendeltetésellenes használata okozta. E felelősség bármilyen kizárása semmis! Hiba esetén haladéktalanul közöld írásban. Felejtsd el a szóbeli ügyintézést, abból csak hitegetés és időhúzás lesz. Ne feledd, az első hat hónapban nyerő pozícióban vagy!


Ajánlott linkek:

Ellenőrző lista (totalcar.hu) használtautó vásárláshoz: https://totalcar.hu/documents/totalcar/tc_checklist.pdf

Gépjármű lekérdező: http://kekkh.gov.hu/gepjarmuadat-lekerdezo/

A legnagyobb hibák, amiket a magyar használtautó-vásárlók elkövetnek (origo.hu): http://www.origo.hu/…/20170616-hasznaltauto-vasarlasi-tanac…

Használtautó-vásárlási kiskáté (totalcar.hu): https://totalcar.hu/…/k…/2011/05/11/legyen_on_is_inkvizitor/

Morvai Gábor, a FOME jogásza beszél a használtautó vásárlással kapcsolatos problémákról és megelőzésükről: http://www.dehir.hu/dtv/esti-kozelkep-2018-04-03/


Forrás: https://www.facebook.com/fogyasztovedok