EU Termékbiztonsági Díj 2023-ra jelentkezés


Az Európai Bizottság harmadik alkalommal hirdet meg pályázatot a Termékbiztonsági Díj elnyerésére. A díjat 2 évente adják ki kategóriánként arany, ezüst és bronz fokozatban.

Az EU Termékbiztonsági Díj a fogyasztók biztonságát növelő innovatív üzleti kezdeményezéseket és kutatásokat, illetve idén először a kutatókat díjazza. 2023-ban kifejezetten a tinédzserekre koncentrálnak. A cégeknek és kutatóknak 3 hónap áll rendelkezésükre, hogy pályázhassanak munkájuk elismerésére.

Azok a vállalatok jelentkezhetnek, amelyek:

  • székhelye az Európai Gazdasági Térség valamelyik országában található (EU-tagállamok, valamint Izland, Liechtenstein és Norvégia). 
  • olyan terméket fejlesztettek ki vagy olyan kezdeményezést vezetettek be, amelynek célja a tinédzserek biztonságának növelése, és túlmutat az EU-jog és szabványok követelményein. Ide tartozhatnak például a tinédzserek termékbiztonsági kockázataira összpontosító figyelemfelkeltő kezdeményezések, vagy olyan kezdeményezések, amelyek javítják az ebben a korcsoportban általánosan használt termékek vagy vásárlási csatornák biztonságát. 
  • a nemzetközileg elismert vállalati társadalmi felelősségvállalási (Corporate Social Responsibility – CSR) kritériumok szerint működnek. 

Külön díjazzák a kkv-kat és a nagyvállalatokat. 

Azok a kutatók jelentkezhetnek, akik:

  • az Európai Gazdasági Térség 30 országa (a 27 EU-tagállam, valamint Izland, Liechtenstein és Norvégia) valamelyikének állampolgárai, vagy az Európai Gazdasági Térségben székhellyel rendelkező akadémiai intézményekhez kapcsolódnak 
  • olyan kutatásokon dolgoztak, amelyek jelentős hatással vannak a termékek biztonságának növelésére, és amelyet az elmúlt 4 évben publikáltak vagy bemutattak egy tudományos konferencián 
  • Nonprofit szervezethez kapcsolódnak. 

Külön díjazzák a pályakezdő és a vezető kutatókat. 

A díjazottak lehetőséget kapnak arra, hogy megosszák innovatív megoldásaikat a 2023. december 4-i brüsszeli díjátadó ünnepségen.

Jelentkezni online lehet 2023. szeptember 8-ig a cégeknek és a kutatóknak. A díjjal kapcsolatos összes információ és jelentkezési lap az Európai Gazdasági Térség 24 nyelvén elérhető lesz a díj weboldalán. Június 21-én online tájékoztatóra kerül sor az érdeklődők számára. 

Forrás: Fogyasztói Portál