Biztonságos a vizsgált aquaparkok élményt nyújtó eszközeinek többsége


Az aktív szórakozást biztosító berendezések döntő többségében megfeleltek az előírásoknak az IM által elrendelt szezonális fogyasztóvédelmi vizsgálat alapján.

A nyári melegben sokan keresnek enyhülést a vízpartok mellett. Ma már a természetes vizek mentén működő strandokról sem hiányozhatnak az élményelemek, nem beszélve a kiépített fürdőkről. A strandokra, aquparkokba telepített vízicsúszdák, csúszdarendszerek és egyéb, a vízzel kapcsolatban álló eszközök a családok számára kikapcsolódást jelentenek, de használatuk fokozott veszéllyel is járhat, amennyiben azok szerkezeti kialakítása, stabilitása, üzemeltetése, karbantartása nem megfelelő. 

A fogyasztóvédelmi hatóság évek óta önálló vizsgálat keretében ellenőrzi az aquaparkokba, strandokra telepített vízicsúszdák, a medencékben kialakított vízi ösvények, kötélpályák, a vízi ugrálóvárak, a vízibiciklik és a vízi dodzsemek üzemeltetési körülményeit. 

A vizsgálat az előírt dokumentációk meglétére, tartalmi megfelelőségének, érvényességének, és a berendezések kötelezően feltüntetendő jelöléseinek ellenőrzésére terjedt ki, valamint arra is, hogy a tavalyi vizsgálatok során feltárt hiányosságok tükrében az üzemeltetők az előírások betartása mellett indították-e el az idei szezont.

A hatóság 13 aquaparkban, strandon 29 berendezés üzemeltetését tiltotta meg ideiglenesen, melyek közül 4 helyszínen 12 lezárt berendezés a hiányosságok pótlása után már újra működhet.

Az ellenőrzés tapasztalati alapján összességében megállapítható, hogy az üzemeltetők komolyan vették a szezonindítást, odafigyeltek a jogszerű üzemeltetés követelményeinek betartására, amihez az aktív és folyamatos fogyasztóvédelmi jelenlét is hozzájárul.

Forrás: Fogyasztóvédelmi portál