Folyamatos a kozmetikumok fogyasztóvédelmi ellenőrzése


Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) rendszeres ellenőrzésekkel, aktív jelenléttel védi a vásárlók érdekeit. Az elmúlt hónapokban többnyire drogériákban értékesített natúrkozmetikumokat – főként arckrémeket és testápolókat –, rúzsokat és szájfényeket vizsgáltak a fogyasztóvédelmi szakemberek.

A kozmetikumok esetében a legfontosabb elvárás, hogy tisztaságuk kifogástalan legyen, baktériumoktól, penészgombáktól mentesek legyenek, és kizárólag olyan összetevőket tartalmazzanak, melyekről a vásárlókat teljes körűen tájékoztatják.

A laborban összesen 27 terméket vizsgáltak meg, ebből 14 natúrkozmetikum. Ezek közül csupán 1 termék tartalmazott olyan tartósítószert, amelyet a címkén nem tüntettek fel, így alkalmas a fogyasztók megtévesztésére. A vizsgált 13 szájfény mindegyike kielégítette a követelményeket a tartósítószer és a nehézfémtartalom tekintetében. A nem megfelelő termék forgalmazói részére a hatóság előírta, hogy a kozmetikumon a valós összetételről hitelesen tájékoztató címkét helyezzenek el.

Az NFM a fogyasztók védelme érdekében a jövőben is nagy hangsúlyt fektet a mindennapokban használt termékek vizsgálatára, ellenőrzésére.

A vizsgálati eredmények az alábbi linken találhatók:

Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium