Fatermékek, tüzelőanyagok szállítására vonatkozó szabályok


Fontos tudni, hogy faterméket, tüzelőanyagot csak speciális, külön erre a célra készített szállítólevéllel lehet szállítani.

A fatermékek, tüzelőanyagok kereskedelmének jogi szabályozása jelentős változásokon ment keresztül a 2016-2017-es időszakban.

A beérkezett visszajelzések alapján látszik, hogy a területen működő vállalkozások sok esetben nincsenek tisztában ezeknek a jogszabályi változásoknak a tényével, valamint azzal, hogy ez komoly kötelezettségeket jelent számukra, mely kötelezettségek elmulasztása esetén büntetésre számíthatnak.

Faterméket, tüzelőanyagot csak speciális, külön erre a célra készített szállítólevéllel lehet szállítani, mellyel kapcsolatos teendőkről, kötelezettségekről a NÉBIH-Erdészeti Igazgatósága (eutr@nebih.gov.hu) ad tájékoztatást a vállalkozások számára.

Ezen felül minden forgalmazónak és gyártónak rendelkeznie kell Teljesítménynyilatkozattal. A teljesítménynyilatkozathoz kapcsolódóan el kell végezni a Típus Vizsgálatot és el kell készíteni vagy készíttetni az Üzemi Gyártás Ellenőrzési Rendszert, majd beszerezni az Állandósági Tanúsítványt.

A fent említett dokumentumokkal kapcsolatos minden információt a Fogyasztóvédelemtől (levelek@fogyasztovedelem.hu) szükséges beszereznie a vállalkozónak.